Meetmateriaal diverse.
Voor ondergronds waren er diverse soorten meet materiaal die van groot belang waren voor de veiligheid van de mijnwerkers. Zo was er onder andere gereedschap om het mijngas te meten, koolmonoxide te meten, luchtvochtigheid te meten, luchtsnelheid te meten, enz. Ook meet materiaal wat de mijnmeters werden gebruikt.
( foto's niet kopieën i.v.m. auteurs rechten, Auteurswet 1912 )
⚒
NIEUW!
Deze Lichtelektrisches kolorimeter uit 1930. Gebruikt in het laboratoria van de Staatsmijn Maurits.
Het bijzondere:
Dit apparaat beschikt over twee meetkamers, wat het gebruik aanzienlijk vergemakkelijkt en de meetnauwkeurigheid verbetert in vergelijking met zijn voorgangers.
Gebruik:
Colorimeters worden gebruikt om de concentratie van gekleurde of troebele stoffen te bepalen.
Hoe het werkt:
Een gloeilamp van 15 W, die een zo homogeen mogelijk spectrum heeft, schijnt zijn licht door twee vloeibare oplossingen in glazen cuvetten. De tweede is ter vergelijking gevuld met het zuivere oplosmiddel.
Achter elke cuvet zet een foto-element de intensiteit om in een zogenaamde fotostroom, die op het meetinstrument wordt weergegeven.
Tussen de lamp en de cuvet zit een lens die parallel licht geeft.
Het linker instelwiel kan worden gebruikt om de lichtstroom van de pure oplossing via een iris te regelen.
Met de rechter bedieningsknop kan de kleuroplossing volledig donkerder worden gemaakt met behulp van het diafragma.
De twee bovenste draaiknoppen zijn reostaten, die parallel of in serie zijn aangesloten op het meetmechanisme en worden gebruikt voor kalibratie.
Het apparaat is ontworpen voor gewone gloeilampen en voor monochromatische metingen met TL-buizen (fluorescentielampen met koude kathode).
De foto-elektrische colorimeter model J volgens Dr. B. Lange wordt gebruikt om de concentratie van gekleurde oplossingen te meten op basis van de kleurintensiteit van de oplossing. dr. Bruno Lange was een leider in de ontwikkeling van fotocellen en de mogelijke toepassingen in analyse en technologie. Een van zijn bekendste apparaten is de hier aangeboden universele colorimeter model J (jubileummodel). Het wordt geleverd samen met drie cuvetten.
(Er zijn twee foto-elementen in het apparaat ingebouwd. Deze zijn vergelijkbaar met de huidige zonnecellen. Een fotocel levert een veel kleinere stroom dan een foto-element.)
© www.gluckauf.nl
Landmeter om mijngangen op te meten gebruikt op de Staatsmijnen.
© www.gluckauf.nl
Een zeldzame Mijngasmeter uit de jaren 30 die gebruikt is op de Staatsmijnen. Het klepje op de linker foto staat open, hierdoor keek men dan. Het werkte op benzine en werd via een lontje aangestoken. Op beide onderste foto"s linksonder, recktboven de rode batterij, dat is een klein reservoir voor de benzine en links hiervan was het lont.
© K./ www.gluckauf.nl
© www.gluckauf.nl
© www.gluckauf.nl
© www.gluckauf.nl
© www,gluckauf.nl
© www.gluckauf.nl
© M. Herbergs
© M. Herbergs.
© M. Herbergs.
© www.gluckauf.nl
© www.gluckauf.nl
Deze zat in een gevel van een huis gemetselt en daar van kon met meten en wist men wat voor schade, huis had opgelopen. Door op te meten de verzakking.
© www.gluckauf.nl
© www.gluckauf.nl
CO2 buisjes de opvolger van de oude CO2 buisjes. Met beschermkistje, afkomstig van een Duitse Mijn.
© www.gluckauf.nl
© www.gluckauf.nl
Dit is een zeer oud Mijnmeet-instument, een zogenaamd hoekmeetinstrument met een houten statief, deze is ook gebruikt in de Nederlandse mijnen. Van de bovenkant is de foto genomen.
© M. Herbergs.
Deze hangtheodoliet is afkomstig van de Oranje Nassau Mijn 4.
© www.gluckauf.nl
Dit is een zogenaamd waterpasinstrument en is afkomstig van de Staatsmijn Hendrik. Een waterpasinstrument of waterpastoestel is een optisch apparaat, verwant aan de theodoliet, waarmee met hoge precisie een horizontaal vlak gerealiseerd kan worden en hoogteverschillen ten opzichte van dit vlak kunnen worden ingemeten. Met dit apparaat kunnen hoogteverschillen en (weliswaar met lage nauwkeurigheid) afstanden tussen punten ingemeten worden, het zogenaamde waterpassen. Het instrument bezit 2 waterpassen.Het waterpastoestel heeft een vizierinrichting met lenzen, in volgorde: een objectief, een centrale instel-lens en een scherp te stellen oculair. Door het oculair ziet men een verticale en een horizontale kruisdraad haaks op elkaar. Erboven en eronder een wat kortere afstandsdraad. Deze draden zijn ingeëtst op het diafragma, een glazen plaatje in de kijker. De bovenste en onderste afstandsdraden worden gebruikt voor het meten van afstanden.De kruisdraden kunnen scherpgesteld worden door het oculair te verdraaien, zoals bij een verrekijker. Met de centrale instel-lens kan het beeld scherp gesteld worden. Daartoe is hij verbonden met een stelschroef op het apparaat.
© www.gluckauf.nl
Dit is een zogenaamd waterpasinstrument. Die hierboven is afgebeeld. Deze is gebruikt in de Staatsmijnen.
© www.gluckauf.nl
© M. Herbergs.
© M. Herbergs
© M. Herbergs.
© K / www.gluckauf.nl
© www.gluckauf.nl
© www.gluckauf.nl
© www.gluckauf.nl
Meet aparaat van de voormalige Stm. Hendrik. Deze werd gebruikt in de luchtschacht van deze Mijn.
© www.gluckauf.nl
© K / www.gluckauf.nl
Toestel werd gebruikt door de mijnmeters voor de richting te bepalen Noord,zuid,oost,west in de hoofd steengangen en steengalerijen. Afkomstig van de Staatsmijnen.
© www.gluckauf.nl
Meetapparaat wat gebruikt is in de Staatsmijn Hendrik. Werd gebruikt in de luchtschacht van deze Mijn. Als iemand meer info heeft over dit apparaat graag even mailen!
© www.gluckauf.nl